Cum folosești texturile pentru un design interior în tendințe

Categorie:
Autor:
Data:
19 / 08 / 2021

Folosirea inteligentă a texturilor și îmbinarea armonioasă a acestora sunt esențiale pentru desăvârșirea oricărei amenajări interioare. 

Pentru a înțelege cât de importantă este armonizarea texturilor, hai să încercăm un exercițiu de imaginație: atunci când pătrundem într-o încăpere cu piese de mobilier elegante, funcționale, adaptate dimensiunilor spațiului, echilibrată din punct de vedere cromatic, însă în amenajarea căreia nu s-a pus accent pe jocul texturilor, avem impresia că ne aflăm în fața unei amenajări cel mult corecte, dar lipsite de personalitate. Simțim că acelei camere îi lipsește ceva. 

Ei bine, un spațiu cu texturi anoste sau care nu reușesc să spună împreună o poveste este un spațiu fără personalitate. Cum fiecare dintre noi își dorește să se bucure de un cămin în care să se simtă cu adevărat acasă și care să-i reflecte stilul de viață și personalitatea, astăzi vom vorbi despre importanța texturilor pentru crearea unui design interior premium, în tendințe.

Ce sunt texturile

Prin textură înțelegem structura oricărui obiect pe care îl putem atinge și vedea. De altfel, ne putem raporta la texturi atât din punct de vedere tactil, cât și din punct de vedere vizual: pe de-o parte, atingem o piesă de mobilier și simțim textura plăcută a materialului; pe de altă parte – nu este absolut necesar să o atingem, pentru ca textura respectivă să ne inspire o anumită senzație.

Astfel, un spațiu cu texturi armonizate perfect reușește să ne creeze o senzație de confort doar din punct de vedere vizual. Nu este absolut necesar să atingem fiecare piesă de mobilier sau obiect decorativ pentru a-i simți textura. Aici intervin, desigur, vasta experiență și simțul estetic al designerilor de interior, care valorifică și componenta vizuală a texturilor.

Folosirea texturilor pentru un design în tendințe

Folosirea texturilor în dormitor

Eleganța minimalistă, high-end, a proiectului de design interior 1L Apartment este desăvârșită tocmai prin complementaritatea texturilor. Astfel, deși toate elementele de mobilier și decorative alese de echipa noastră sunt simple, ele conturează împreună atmosfera unui dormitor de-o eleganță sobră, dată de textura și culoarea neagră a patului și a tăbliei acestuia, dar „îmblânzită” prin accentele feminine, delicate, reprezentate de perdeaua albă din voal, covorul cu textură ușor lucioasă și de corpurile de iluminat suspendate, cu lumină caldă. 

Atât covorul, cât și riflajul de lemn au fost introduse în designul dormitorului ca elemente de textură ce fac legătura între rafinamentul minimalist și accentele feminine ale dormitorului. 

Folosirea texturilor în living

Ca o oglindă a vieții urbane, amenajarea livingului din proiectul A Apartment Cloud 9 combină, atât la nivelul texturilor, cât și la nivel cromatic, elemente specifice stilului minimalist-modern. Acestea sunt evidențiate cu ajutorul luminii amplasate strategic: scafa cu linia de continuă de spoturi de la nivelul tavanului, corpurile verticale din partea dreaptă. 

Astfel, lumina caldă pune în valoare atât textura pielii naturale a canapelei sau pe cea a covorului, cât și tabloul suspendat – un element decorativ care, prin culoarea sa vibrantă, adaugă o notă nonconformistă spațiului și devine astfel punctul de interes al livingului. 

Iată o altă idee de amenajare minimalist-nonconformistă, în care experții Hype s-au jucat, de data aceasta, cu textura netedă, albă, simplă, a pereților, și cu textura dură de beton aparent a tavanului și coloanelor. Și totuși, cum reușesc să fie în deplină armonie două texturi atât de diferite? Cu ajutorul „detaliilor” de legătură, așa cum este perdeaua albă, din voal simplu, care adaugă spațiului o notă feminină, delicată. În prezența luminii și a parchetului din lemn. 

Folosirea texturilor în baie

Jocul texturilor gândit de echipa noastră a transformat baia dintr-un spațiu simplu, pur funcțional, într-unul primitor, cu o atmosferă exclusivistă. Texturile materialelor naturale (atât de la nivelul gresiei, cât și de la nivelul faianței) sunt evidențiate, și de această dată, cu ajutorul luminii, elementul de noutate, neconvențional, fiind reprezentat de fanta de lumină albastră. Dincolo de efectul vizual spectaculos, aceasta ajută la crearea unei atmosfere relaxate, asemănătoare unui SPA.

De asemenea, integrarea unui singur obiect decorativ, și anume prosoapele monocrom, potențează atmosfera îmbietoare, de „acasă”.

Așa cum am văzut, stilul Hype se definește și prin nonconformism și prin combinații inedite de materiale care, aduse în aceeași încăpere, creează un efect vizual spectaculos. De pildă, în proiectul de amenajare de mai sus, același material – marmura – este prezent în două tipuri de texturi diferite. Cea lucioasă a placărilor de pe pereți și cea mată, riflată, ce compune lavoarul freestanding.

De altfel, placarea pereților cu marmură a devenit deja un element emblematic al proiectelor de amenajare Hype. Deși este un element ”rece” prin definiție, designerii noștri îl reinterpretează și îl „îmblânzesc” ori de câte ori au ocazia: spre exemplu, în proiectul de design de mai sus, măsuța din lemn natural, de lângă cadă, creează o atmosferă naturală, caldă. Împreună cu designul pereților, care duc cu gândul la vârful unui munte, aceasta conturează vibe-ul regăsit în inima naturii și inspiră o stare de relaxare, liniște, tihnă. Astfel, baia devine și o zonă de wellness.

Folosirea texturilor în bucătărie

Chiar și în bucătărie ne place să aducem împreună două tipuri de texturi în esență atât de diferite: este vorba despre textura de lemn mat de la nivelul corpurilor inferioare de mobilier și despre textura lucioasă, metalică a corpurilor superioare. Backsplash-ul de marmură este, în acest context, elementul de legătură dintre ele.

De asemenea, elementele din sticlă expuse – vesela, paharele, borcanele de depozitare a condimentelor – adaugă spațiului un vibe primitor, friendly. Practic, la fel ca în exemplul anterior, acestea transformă un spațiu pur funcțional într-un cămin, în ceea ce numim și simțim ca fiind acasă

Concluzie

Pentru mai multă inspirație și moduri în care ai putea armoniza texturile într-o amenajare interioară, îți recomandăm să arunci o privire și pe alte proiecte Hype Project. Iar dacă vrei să lucrăm împreună și să-ți transformăm spațiul în căminul mult visat, contactează-ne, iar noi îți vom prezenta, în cel mai scurt timp, viziunea noastră, adaptată nevoilor și stilului tău de viață. 

Leave a Comment