Hype Project Blog

HomeBlog – Cum orientezi casa în funcție de punctele cardinale
Share

Cum orientezi casa în funcție de punctele cardinale

Categorie:
Arhitectură / Design Interior
Autor:
Data:
03 / 03 / 2020

Sunt mulți factori care determină folosirea energiei atunci când vorbim despre o locuință, însă unul dintre modurile prin care se poate eficientiza consumul este să incluzi problema energiei în planurile de construcție. Mai exact, felul în care se poziționează casa în relația cu soarele, vântul și topografia mediului înconjurător determină diferențele în privința încălzirii ventilării și a costurilor aferente acestora.

Apoi, fie că vrei să stai comod în fotoliu și să privești la un meci de fotbal duminica după-amiaza fără ca soarele să-ți bată direct în ecran sau că vrei să crești plante aromatice în bucătărie, orientarea și poziționarea locuinței va avea un cuvânt important. Rolul arhitectului este de a ajusta și reconfigura planurile casei în așa fel încât să se obțină rezultate maxime din orientarea acesteia, chiar dacă, de cele mai multe ori, poziția este dictată de mediul înconjurător și de orientarea clădirilor vecine.

În emisfera nordică, deși schimbarea anotimpurilor își pune amprenta asupra nivelului la care se ridică soarele, lumina acestuia este emisă dinspre sud. Înălțimea soarelui pe cer poate varia cu până la 50 de grade, între echinocțiul de vară și cel de iarnă. Cunoscând poziționarea soarelui în locația în care urmează să-ți construiești casa, vei putea profita de avantajele luminii solare pe timp de vară și a căldurii acesteia pe timp de iarnă.

Sudul

Aceasta este latura casei care va primi cea mai multă căldură iarna. De aceea, e bine ca pe latura de sud să fie poziționate camerele care sunt utilizate cel mai des. În același timp, camerele poziționate către sud au nevoie de jaluzele, deoarece uneori lumina soarelui poate fi prea puternică.

dormitor matrimonial_hype project

Nordul

La polul opus, partea casei poziționată către nord este cea mai rece, prin urmare e de dorit ca aici să se afle camerele mai puțin folosite sau cele care au componente de sticlă – de exemplu, sălile de baie, biroul, dresingul sau camerele de depozitare. Dacă proprietarul gătește mult, bucătăria poate fi plasată pe latura de nord, pentru a se evita încălzirea în exces.

O atenție specială trebuie acordată cantității de sticlă utilizată, atunci când se face planificarea poziționării și orientării casei. Zonele din locuință care presupun largi amenajări  din sticlă arată senzațional, însă pot transforma casa într-un adevărat cuptor vara.

Estul

Deoarece primesc multă lumină dimineața, zonele de est și de sud-est sunt pretabile pentru dormitoare și camerele copiilor. Dacă în casă nu se gătește foarte mult, și, ca urmare, nu se folosește o sursă de căldură care produce abur, bucătăria se poate plasa, de asemenea, pe latura de est. În plus, o cameră inundată de lumină este ideală pentru servirea micului dejun în familie.

Vestul

Acest punct cardinal oferă lumină bună după-amiaza și seara. Prin urmare, depinde de alegerea zonei locuinței în care se dorește cât mai multă lumină naturală în aceste perioade ale zilei. Dacă livingul este o încăpere în care se stă la masă, un loc în care se citește și au loc discuții cu prietenii și rudele, atunci acesta poate fi plasat pe latura de vest. Dacă, însă, există o încăpere cu multe ecrane (televizor, computer, laptop etc) care vor fi afectate de lumina soarelui puternic, ar trebui evitată amplasarea acesteia către vest.

lumina naturala in bucatarie hype project

Orientarea nord-sud

E mult mai ușor să amplasezi o casă pe un lot de pământ care este orientat de la nord la sud. În acest caz, planifică în așa fel încât cele mai largi laturi ale casei să fie orientate, de asemenea, către nord sau către sud. Aceasta presupune ca terminațiile liniei crestei acoperișului unei case rectangulare să fie orientate de la est la vest.

Pentru a putea capta lumina și căldura solară, planul ar trebui să includă ferestre mai mari pe latura de sud, față de cele de pe latura de nord. În regiunile în care lunile de vară sunt extrem de călduroase, lucrurile se schimbă, fiind de preferat ca ferestrele de pe latura nordică să fie mai mari.

Orientarea est-vest

În mod ideal, din rațiuni de conservare a energiei, o casă amplasată pe o parcelă orientată est-vest ar trebui, de asemenea, să aibă latura mai lungă orientată către sud. Având creasta acoperișului orientată de la est la vest, se presupune că latura mai îngustă a casei este amplasată către stradă. În acest caz, trebuie să alegi între o intrare dinspre stradă sau una dinspre latura mai lungă, amplasată la nord sau la sud.

Leave a Comment