Diferența dintre arhitectură de interior și design interior
Categorie:
Autor:
Data:
03 / 02 / 2021
De cele mai multe ori, oamenii rămân surprinși când află că amenajarea eficientă, dar și estetic plăcută a casei presupune expertiza unui arhitect de interior, care este diferit de un designer de interior sau un decorator. Această confuzie este justificată de faptul că designul de interior a devenit destul de recent un fenomen independent de arhitectura de interior, transformându-se astfel într-o profesie de sine stătătoare. Ca să înțelegem exact care este diferența dintre arhitectură de interior și design interior, trebuie să cunoaștem care este principiul prin care se diferențiază un arhitect de interior de un designer de interior.
Cu ce se ocupă un arhitect de interior?
Prin definiție, un arhitect de interior identifică, cercetează și rezolvă probleme ce țin de funcționalitatea și calitatea ambianței interioare. Scopul lui este de a crește calitatea vieții și a proteja sănătatea, siguranța, bunăstarea și mediul public, bazându-se pe un set de cunoștințe interdisciplinare.
Ca arhitect de interior trebuie să cunoști procesul prin care poți proiecta un spațiu interior de la zero, cum să modelezi și să remodelezi un spațiu pentru a-i folosi la maxim potențialul sau cum să modifici elemente pentru a oferi o cu totul altă funcționalitate unui interior. Un arhitect de interior va recompartimenta un apartament pentru a câștiga mai mult spațiu, va găsi soluții pentru a aduce mai multă lumină naturală într-un anumit loc al casei, va elimina anumiți pereți sau va construi pereți în funcție de nevoile de locuire ale clienților, etc.
Prin capacitatea creativă, un arhitect de interior înglobează, în munca sa, designul de interior, iar aici ne referim la toate elementele ce țin de aspectul unei locuințe, precum corpuri de iluminat, finisaje, mobilier și alte detalii.
Cu ce se ocupă un designer de interior?
Precum un arhitect de interior, un designer de interior profesionist deține studii de planificare a spațiului, ce îi permit să proiecteze, renoveze, să elaboreze schițe și să propună compartimentarea interioară, dar toate aceste lucruri doar cu semnătura unui arhitect. Un alt aspect important al muncii de designer de interior este faptul că presupune cunoașterea tuturor etapelor prin care se amenajează un spațiu, pornind de la instalațiile electrice și terminând cu tâmplăria și finisajele.
Însă, poate cel mai important, un designer de interior apelează foarte des la partea creativă și cea estetică, mai mult decât de cea de construcție interioară a casei.
În principiu, designul de interior este un domeniu complex, bazat pe reguli și principii stricte, dar și pe talent și creativitate, ambele cultivate în ani de studiu și experiență. Numai un designer de interior va putea să creeze o fuziune între cerințele clientului și spațiu, astfel încât să conceapă un mediu coerent, practic și confortabil.
Indiferent de deosebirile dintre cele două specializări, atât arhitectura cât și designul de interior necesită ani de experiență pentru a oferi rezultate vizibile.
Așadar, pentru a concluziona, este important să ții minte că un arhitect de interior poate face munca unui designer de interior, pe când contribuția unui designer de interior asupra unei amenajări se limitează de cel mai multe ori la aspectul estetic.
Investind în serviciile unui arhitect de interior, reușești să exploatezi la maxim potențialul unei case, atât din punct de vedere funcțional, cât și estetic. Pe lângă sporirea gradului de confort și utilizarea cât mai eficientă a spațiului, valoarea locuinței tale crește exponențial cu fiecare modificare adusă.
Ca să înțelegi mai bine contribuția unui arhitect de interior în amenajarea unei case, te invităm să urmărești un episod de vlog în care îți arătăm cum am transformat un apartament din Nordul Bucureștiului și i-am cerscut valoarea.
E adevărat că nu toată lumea investește în astfel de servicii pentru a crește valoarea locuinței sale, însă e bine de știut ce poți să obții pe lângă confort. Dacă ai nevoie de ajutor cu proiectele tale, scrie-ne aici.