Hype Project

Impactul pandemiei asupra designului interior | CoVid vs. Design Interior

 

Categorie:
Autor:
Data:
20 / 10 / 2021

Piața construcțiilor și amenajărilor interioare a prosperat în pandemie, însă acest lucru s-a tradus și într-o serie de inconveniente majore. În acest articol vom trece în revistă impactul pandemiei CoVid asupra designerilor și arhitecților, modificările suferite de prețurile și termenele de livrare din piața de construcții și amenajări, iar la final vom oferi câteva soluții pentru adaptarea la contextul actual.

1. Impactul asupra designerilor și arhitecților

Pandemia a venit cu numeroase modificări în stilul nostru de viață, între care și felul în care ne raportăm la interioare: pentru că am petrecut mai mult timp în case, am început să observăm mai ușor ce nu e în regulă, ce nu ne place, și să realizăm cât de important este confortul de acasă.

Pentru că tot mai multe persoane au început să își caute case sau să își reamenajeze locuințele, s-a creat brusc o cerere extrem de ridicată de produse și servicii: mobilier, finisaje, meșteri, constructori, arhitecți și designeri de interior.

Amenajare living apartament de lux Hype Project Bucuresti

„În 2020, «mașinăria» care deservește domeniul construcțiilor s-a repornit brusc, imediat după relaxarea restricțiilor: toți colegii mei arhitecți mi-au confirmat că s-au confruntat cu o cerere bruscă de proiecte de case și reamenajări, iar dezvoltatorii cu o cerere pentru case de locuit, în defavoarea apartamentelor. Faptul că noi, arhitecții, am început să primim tot mai multe cereri, s-a tradus într-o creștere a prețurilor materialelor și a termenelor de onorare. Multe persoane mă întreabă de ce nu postăm pe canalele noastre rezultatul amenajărilor, după ce am postat cum a început construcția. Sunt și eu afectat de pandemie și termenii prelungiți: avem interioare în care așteptăm de patru luni mobilierul sau un anumit material, sau muncitorii pe care îi vrem sunt angrenați în alte lucrări, trebuie să îi așteptăm și de aceea toate termenele noastre s-au cam dublat”, explică arhitectul Victor Grosu.

Forța de muncă din construcții este și ea grav afectată: restricțiile din pandemie au generat întârzieri de predare a lucrărilor aflate în curs de desfășurare, care s-au suprapus cu noul val de solicitări, la care meșterii și constructorii nu fac față.

2. Impactul asupra prețurilor și termenelor

În timpul pandemiei, multe fabrici s-au închis sau și-au redus personalul și programul de lucru. Prin urmare, s-a perturbat ritmul de fabricare a produselor din domeniu iar stocurile din depozite nu au mai fost suplimentate și nu mai fac față cererilor actuale. Lipsa de lemn, derivate din lemn, MDF, PAL, dar și aluminiu, generează întârzieri majore: dacă înainte trebuia să aștepți în jur de 45 de zile lucrătoare pentru un mobilier, astăzi timpul de așteptare a ajuns de 60-90 zile și chiar mai mult. Multe firme apelează la clauza de forță majoră din contracte pentru că nu își mai pot onora comenzile.

Diminuarea stocurilor a dus la creșteri de prețuri: „Săptămânal, primim e-mailuri cu scumpiri de prețuri la mobilier, rigips, profile, lumini, gresie etc. Dacă înainte, o investiție într-un restaurant la cheie era de 1000-1200 euro/ mp, astăzi vorbim de o majorare la 1400-1600 euro. La rezidențial, sunt deja creșteri de 12-17% la costul mobilierului, finisajelor șamd”, spune arhitectul Victor Grosu.

Amenajare dormitor apartament de lux Hype Project BucurestiExplicația pentru aceste creșteri este că piețele mari de construcție au început să aibă solicitări uriașe în pandemie: multe persoane și-au dorit să își construiască locuințe la țară sau în afara orașului. În zona New Yorkului, de exemplu, prețurile la materiale de construcție s-au dublat în pandemie, iar după relaxările restricțiilor au crescut de până la 5 ori, așa că au apelat la importuri din Europa, generând crize de stocuri pe piețele noastre.

În plus, deoarece dezvoltatorii mari au rezervat și blocat din timp stocuri uriașe de materiale, beneficiarii privați au acum de suferit.

„Nu mai avem materiale: nu doar că nu le mai avem, dar piesele costă acum dublu sau triplu. Majoritatea pieselor sunt legate de lemn sau derivate din lemn. Aluminiul la fel, prețurile s-au mărit, dacă înainte voiai să faci o tâmplărie din aluminiu, azi o să vrei să o faci din oțel”, detaliază arhitectul Victor Grosu.

3. Soluții: cum ne putem adapta la noua realitate

Pandemia nu s-a încheiat, prin urmare lucrurile nu par să se îmbunătățească foarte curând. Dacă vrei să îți construiești o casă sau să amenajezi în această perioadă, este esențial să acorzi mai mult timp ca înainte etapei de planificare.

„Gândește-te bine ce anume vrei să schimbi în casa ta: caută soluții care sunt pe stoc, negociază soluții care nu vor avea un impact așa de mare asupra locuinței”, te sfătuiește Victor Grosu

Atunci când selectezi furnizorul, verifică dacă acesta are stocuri la producător, asigură-te că îți confirmă acest lucru în scris, pe e-mail. Verifică felul în care este organizată compania: procesele de producție depind de oameni sau procesul este robotizat? De exemplu, la producătorul italian de mobilier Caccaro impactul uman este unul minim, prin urmare aceștia încă pot garata cele 5-6 săptămâni din momentul preluării comenzii. Producătorii locali, însă, nu au încă dezvoltat acest proces automatizat și atunci vor avea întârzieri semnificative de livrare.

Ține cont de la început că procesul de construcție și/ sau amenajare devine acum mult mai complicat, iar timpul alocat se mărește.

Acordă o mai mare importanță relației cu arhitectul/ designerul/ constructorul: în situații de criză, comunicarea trebuie să fie impecabilă iar așteptările trebuie să fie corect calibrate de la bun început.

Ap5_Cloud9_Amenajare apartament de lux Hype Project BucurestiAjustează-ți așteptările: este o perioadă în care ar fi bine să ne îndreptăm spre soluții de design interior mai simple, minimaliste, și mult mai bine gândite: implică un număr cât mai mic de producători în proiect.

În România, dacă la începutul anilor 2000 interioarele erau puternic influențate de curentul consumerist, și erau încărcate de multe piese inutile, folosite exclusiv pentru imagine, astăzi privim tot mai mult spre viziunile nordice, care promovează materialele curate, mai bine lucrate și mai bine aranjate. Este în sfârșit timpul pentru un minimalism al formelor și al spațiului, într-un context adaptat la realitate, când nimeni nu mai dorește să investească inutil.

De asemenea, contextul ne îndeamnă să susținem mai mult producătorii locali, meșteșugurile, ale căror produse pot deveni piese de rezistență într-un spațiu minimalist

Descoperă în portofoliul Hype Project soluții minimaliste, adaptate la stilul de viață contemporan, și urmărește-ne pe canalele de Social Media pentru mai multă inspirație, idei și sfaturi de design.

Leave a Comment