Noile tendințe în design interior
Categorie:
Autor:
Data:
01 / 10 / 2019
În fiecare an, noile direcții în design interior completează, reconfigurează sau anulează tendințele anterioare. Însă există și câteva stiluri care au găsit acel echilibru între funcțional și estetic și care își păstrează poziția în preferințele designerilor.
Mobilierul confortabil, care ajută la amenajarea spațiului ca oază de relaxare, este încă binevenit în planul unui living spațios. În dormitor încă găsim finisaje și materiale cu aspect sofisticat – metal strălucitor, marmură, catifea – alături de paturile cu baldachin reinterpretate modern. Însă trecutul rămâne în urmă, noile locuințele au nevoie să fie adaptate la prezent, iar acest lucru este posibil doar prin conspectarea tendințelor viitorului.

Lux sustenabil
Sezonul 2020-2021 consolidează tendința eco-friendly prin noi inițiative sustenabile care garantează un decor rafinat, fără consecințe asupra medului înconjurător. După ce producătorii de mobilier din materiale naturale, precum plante marine sau bambus, și-au găsit o nișă puternică de care au fost susținuți, noi experimente în industria de design interior aduc în atenție materiale inovatoare, obținute prin reciclare și tehnologii alternative. Această transformare a resturilor poluante în obiecte de mobilier rafinate și funcționale, prin reciclare, este deja o tendință puternică și influențează industria să producă în consecință. Urmărind evoluția tendințelor de-a lungul ultimilor ani, nevoia de lux a oamenilor se îmbină, în prezent, cu conștientizarea colectivă a beneficiilor reciclării asupra mediului, rezultând un curent de design din ce în ce mai puternic.

Casele hibrid
A doua tendință care ia amploare în zona de home design este determinată de intensificarea dinamicii vieții urbane. Provocarea designerilor de interior vine tocmai de la creșterea segmentului de homeworkers care impune crearea unor locuințe cu birou integrat. Acest trend cere soluții de design creative care să transforme casa sau apartamentul într-un spațiu hibrid ce oferă, pe lângă ambientul specific pentru confort, relaxare și timp liber, un spațiu propice pentru inspirație și muncă.

Zona activă concepută în open space
Zona de socializare deschisă sau trendul open-space, care implică integrarea bucătăriei și a dining-ului în aria livingului, este o formulă de amenajare apreciată în prezent, cu ecou în viitor. Separarea tradițională a zonelor comune de locuit – living, dining, bucătărie, dormitor, băi – nu mai este apreciată în casele moderne. Necesitatea facilitării socializării și a supravegherii copiilor în timpul pregătirii cinei, provoacă designerii la găsirea de noi soluții de amenajare. Această schimbare a dinamicii familiei moderne generează modificări și în planul de design interior. Astfel, s-a ajuns la crearea unui spațiu de locuit deschis, cu zone funcționale fluide și cu bucătăria așezată în inima casei. Un alt avantaj pe care îl oferă aceste încăperi liniare, neseparate vizual prin elemente despărțitoare – pereți, praguri, uși – este senzația de spațiu amplu, indiferent de dimensiunile acestuia. Folosirea pereților din sticlă, cu rame fine din metal negru, a pereților parțiali, care nu se ridică până la tavan și a altor trucuri vizuale în compoziția decorului, ajută la obținerea efectului de spațiu deschis și libertate.

Minimalism absolut
În completarea acestei tendințe vine preferința designerilor pentru simplitate, care impune un decor de bucătărie ordonat, cu mobilier modular, mobil, cu uși culisante, totul pentru a obține efectul unui minimalism imperturbabil.
Elemente de mobilier mari, modulare sunt folosite și în amenajarea livingului. Liniile drepte, rigide sunt înlocuite cu structuri rotunjite, cu margini moi și curbe fine. Accentele metalice strălucitoare de bronz, auriu sau crom se remarcă încă în designul livingului pe elemente de decor precum piese mici de mobilier, decorațiuni sau oglinzi.
Pentru dormitor, designerii sunt ghidați de premisele apartamentelor urbane mici, care impun soluții și asocieri inteligente – paturi cu platforme, mobilier cu spații de depozitare. În consecință, patul cu platformă devine un element cheie în mobilarea dormitorului, transformat într-o tendință artistică. Designerii au imaginat variațiuni spectaculoase ale acestui pat, finalizate în piese unice, rafinate și extrem de practice, care nu mai servesc doar confortului, ci au și valoare estetică.
Patul cu baldachin este o altă opțiune propusă pentru dormitor, nu doar în amenajările în stil boho, ci și în cele minimaliste. Această piesă clasică de mobilier a revenit puternic în ultimele sezoane, în variante contemporane, uneori cu aer industrial, indus prin înlocuirea cadrului din lemn cu cadru din metal cu pârghii drepte, simple, lăsat neacoperit.

În ceea ce privește culorile, predomină cele închise, cu tonuri subtile de roz pal, fistic sau galben ocru și de nuanțele materialelor naturale. De asemenea, galbenul, portocaliul și maroul, preferate în anii ’70, se întorc pe variante de mobilier contemporan.
Suprafețele au în general finisaj mat, fin la atingere, iar materialele lucioase sunt folosite pentru a oferi profunzime spațiului.
În concluzie, minimalismul primează, spațiul din încăperi este optimizat prin deschidere totală, iar mobilierul manevrabil, materialele ecologice și culorile calde completează tabloul unei înlănțuiri firești de tendințe.