Hype Project Blog

HomeBlog – Principiile caselor eficiente energetic
Share

Principiile caselor eficiente energetic

Categorie:
Arhitectură / Design Interior
Autor:
Data:
16 / 03 / 2020

O casă eficientă din punct de vedere energetic economisește resurse prin reducerea consumului de energie, oferind un grad superior de confort ocupanților ei și crescându-și valoarea de piață. În același timp, casele eficiente energetic își aduc aportul la reducerea generală a poluării și a încălzirii globale, cu tot ceea ce decurge din aceste fenomene negative.

În construirea unei case eficiente energetic luăm o serie de măsuri care presupun anveloparea termală perfectă, controlul ventilației, realizarea de sisteme de încălzire și răcire de mare eficiență, uși, ferestre, dispozitive și electronice eficiente din punct de vedere energetic. Construcția și designul caselor eficiente energetic sunt operațiuni ce presupun integrarea mai multor pași, primul dintre acestea fiind realizarea unui design inteligent, luând în în considerare următoarele aspecte: locația și climatul, forma, orientarea și mărimea construcției, limitele termice, consolele acoperișului, realizarea izolațiilor, ventilația, echipamentele de încălzire și de răcire, sistemele fotovoltaice și electrocasnicele.

În perioada fazei de design, utilizarea consumului energetic trebuie estimat folosindu-se un software de modelare a energiei, pentru a ne asigura că ducem spre minim atât energia cât și costurile. În funcție de calculele rezultate, opțiunile legate de design pot fi modificate pentru a echilibra performanțele clădirii și costurile de construcție.

Anveloparea construcției și folosirea energiei regenerabile

Anveloparea clădirii este prima și cea mai bună măsură pe care o pot lua constructorii pentru a îmbunătăți eficiența energetică a unui proiect cu energie zero. Aceasta se realizează având o abordare în concordanță cu climatul, capacitățile de construcție și bugetul alocat.

După procesul de anvelopare, super-izolarea casei este cea de-a doua măsură necesară, aici incluzând tavanul, pereții și podelele. Câteva strategii de încadrament fac mai ușoară izolarea și și minimizarea transferului de energie.

Încălzirea apei este, adesea, procesul cu cel mai mare consum energetic, așa că urmărim selectarea și implementarea celei mai eficiente tehnologii, laolaltă cu alte măsuri care minimizează consumul utiizării de apă caldă. În același timp, ușile și ferestrele sunt elemente foarte importante în privința izolării locuinței și a realizării unei case eficiente din punct de vedere energetic, urmărindu-se atât un amplasament optim cât și optimizarea dimensiunilor și orientării acestora.

Folosirea energiei solare prin plasarea ferestrelor către sud reduce costurile de încălzire pe perioada iernii, după cum umbrirea acestora pe timp de vară scade costurile de răcire. Reglarea temperaturii solare urmărește optimizarea utilizării pasive a căldurii naturale. De asemenea, generarea energiei electrice prin utilizarea sistemelor de panouri solare este luată în considerare cu precizarea că, desigur, aplicarea acestei tehnologii este dependentă de flexibilitatea unor elemente precum mărimea proiectului, designul și orientarea casei.

Sisteme performante de ventilație și iluminare

Cum casele eficiente energetic au o etanșeitate maximă, o sursă continuă de aer proaspăt filtrat și un control strict al umidității de interior sunt elemente esențiale. Nevoia de ventilație are întotdeauna o parte bună: casele cu energie zero sunt mai sănătoase și mai confortabile decât cele obișnuite. Sistemele de ventilație de înaltă eficiență energetică elimină aerul stătut în timp ce recuperează căldura pentru a o reda locuinței împreună cu aerul proaspăt.

Minimizarea energiei utilizate pentru iluminarea casei, concomitent cu optimizarea surselor de lumină utilizate de rezidenți, este un alt aspect important al caselor eficiente energetic. În acest context, LED-urile sunt opțiuni excelente, mult mai eficiente energetic decât becurile obișnuite. În plus, au o durată de viață mult mai lungă și nu conțin mercur. LED-urile pot acoperi o gamă variată de nevoi de iluminare, de la luminile foarte albe și puternice, la cele calde, de intensitate redusă. Selectarea LED-urilor potrivite pentru fiecare încăpere, plasarea luminilor în mod strategic și utilizarea cu inteligență a luminii naturale sunt lucruri care contribuie din plin la reducerea consumului energetic al unei case.

Echipamente cu tehnologii revoluționare

În completarea acestui aspect vine selecția aparatelor electrocasnice și a electronicelor. Într-o casă eficientă din punct de vedere energetic, puțin peste 40% din energia utilizată este rezervată încălzirii, răcirii și apei calde, în vreme ce electrocasnicele albe și electronicele sunt responsabile pentru restul de 60%.

Prin urmare, selectarea electrocasnicelor eficiente din punct de vedere energetic și administrarea încărcărilor „fantomă” ale electronicelor sunt esențiale, mai ales în contextul în care acestea din urmă sunt greu de depistat uneori, ducând la consumuri ascunse, în condițiile în care dispozitivele sunt sau nu sunt racordate la priză. Unele case nu reușesc să îndeplinească standardele de eficiență energetică tocmai din cauza acestor încărcări „fantomă” ale aparatelor electronice.

Leave a Comment