Tendințe în designul interior: corpurile de iluminat statement

Categorie:
Autor:
Data:
26 / 03 / 2020

Iluminatul interior reprezintă un aspect central al designului oricărei case. Corpurile de iluminat au puterea de a transforma un spațiu nu doar din punct de vedere funcțional, ci și estetic, prin stilul pe care îl reprezintă. În amenajările actuale, corpurile de iluminat vin în numeroase stiluri și forme, de la candelabre reinterpretate, la lămpi supradimensionate și obiecte de designer care au intrat în istoria amenajărilor interioare. Când ne referim la designul de iluminare, vorbim de moduri distinse de propagare a luminii, de intensități și nuanțe, de culori și texturi diferite, de accente dramatice și note personale.

Atmosfera oricărei încăperi poate fi manipulată de modul în care lumina este poziționată și de tipul de corpuri de iluminat utilizate. De asemenea, corpurile de iluminat și funcțiile pe care le îndeplinesc se schimbă raportat la funcțiile fiecărei încăperi. Ceea ce funcționează în camera de zi nu va funcționa, neapărat, în bucătărie sau dormitor. Astfel, iluminatul trebuie să reflecte rolul și sentimentul fiecărui spațiu.

Proiectele Hype potențează și sunt, deopotrivă, potențate de corpuri de iluminat statement. Indiferent că este doar un singur corp de iluminat, mai multe straturi de iluminare sau accente care marchează spații cheie, lumina trebuie să se încadreze perfect și să spună povestea amenajării.

Candelabre reinterpretate

Corpurile de iluminat reinterpretate, precum candelabrele destructurate Davide Groppi sunt unul din trendurile momentului. Acestea pot fi asamblate și reasamblate în funcție de funcționalitatea încăperii sau de efectul stilistic dorit de designer. Vorbim de amenajări cu accente de lumină difuză, dar dramatică, și descoperim că, în amenajările interioare, chiar și micile detalii pot face declarații de stil. Piesa, aproape lipsită de greutate, este unificată de un fir roșu, care leagă sursele de lumină și le aduce la viață, una în raport cu cealaltă.

Lumini volumetrice spectaculoase

Fie că îți dorești să creezi un spațiu luminat subtil, plin de atmosferă, sau  un spațiu de o lumină energizantă, iluminarea este un element cheie al creării atmosferei dintr-un spațiu, oferindu-i diverse nuanțe stilistice.  Deși rolul corpurilor de iluminat este de a oferi lumina potrivită fiecărei încăperi, acest lucru nu înseamnă că, în același timp, nu pot fi uimitoare din punct de vedere vizual. În amenajarea Thailand House, corpurile suspendate de la Bocci și Sagarti, lucrate din materialele prețioase precum sticla suflată, porțelanul lucrat manual sau cristalele Swarovski, devin piese centrale, sofisticate, grațioase și elegante.

Corpuri de iluminat dramatice

În amenajările interioare contemporane, corpurile de iluminat pot servi ca piese de artă și vorbesc despre stilul și personalitatea încăperii.

În designul CI House, corpurile de iluminat se îmbină coerent din punct de vedere estetic și funcțional, scoțând în evidență spații cheie în amenajare. Zona de dining este potențată de suspensia corpului de iluminat din colecția Taraxacum de la Flos, care oferă atât lumină directă cât și reflectată. Cu o structură formată din 20 de triunghiuri presate, din aluminiu lustruit, și 120 de lămpi clare Globolux, corpul de iluminat adaugă o doză de fler contemporan încăperii.

corp de iluminat minimalist

Lumini care sculptează spațiul

În timp ce unele amenajări necesită accente îndrăznețe, dramatice, altele se lasă alintate și potențate de accente fine de lumină, care conturează o atmosferă relaxată. Amenajarea A House, de exemplu, a beneficiat de soluții ingenioase și note simple de lumină. Lămpile suspendate Masai de la Davide Groppi te invită să descoperi detalii neașteptate. Masai este simplitatea pură, perfect adaptată la fiecare ambianță. Liniile de aramă aproape invizibile luminează într-un mod simplu, eficient, versatil și elegant.

amenajare dormitor lumina de accent

Corpuri de iluminat cu accente industriale

Betonul aparent și sticla se regăsesc în tendințele momentului în ceea ce privește amenajările minimaliste, iar formele geometrice de la nivelul corpurilor de iluminat completează liniile simple ale unui astfel de spațiu. Sticla lucrată manual din lampadarele Pulpo oferă o strălucire caldă, iar contururile lor blânde sunt aproape insesizabile în tabloul încăperii.

Leave a Comment